Gebitsproblemen konijn / knaagdier

Omdat er bij konijnen en knaagdieren regelmatig gebitsproblemen optreden, willen we hier extra aandacht aan besteden.

Snijtanden van een konijn Kiezen van een konijn

 

 

 

 

De tanden van konijnen en knaagdieren groeien levenslang door. Zolang de slijtage van de tanden en kiezen op een goede manier verloopt, zal dit geen problemen opleveren. Echter vaak zien we dat de stand van het gebit niet helemaal optimaal is waardoor er op een gegeven moment problemen ontstaan.

Bij veel konijnen en knaagdieren die gebitsproblemen hebben zien we dat ze in eerste instantie hun hooi niet meer zo graag eten. Later zullen zij ook minder krachtvoer (brokjes) gaan eten met vermagering tot gevolg. Mogelijk ontstaan er abcessen op de kop die het gevolg zijn van kiesproblemen. Verder kunt u merken dat de dieren speekselen. Dit komt doordat haken op de kiezen de tong en wangen beschadigen wat het slikken pijnlijk maakt. Omdat de nachtkeutels niet meer gegeten worden blijven deze in de vacht rondom de anus plakken. Dit geeft een verhoogd risico op myasis (vleesetende vliegenlarven) in de zomermaanden.

Cavia met brugvorming kiezen

Cavia met brugvorming kiezen

Haken op de kiezen

Haken op de kiezen

Afwijkende groei snijtanden: olifantentanden

Afwijkende groei snijtanden: olifantentanden

De kiezen van konijnen en knaagdieren zijn soms moeilijk in beeld te brengen zonder het dier een lichte narcose te geven. Toch geven de voortanden ons al veel informatie over de conditie van het gebit. De voortanden mogen niet te lang zijn; let wel, de tanden van knaagdieren zijn veel langer dan de tanden van konijnen. De voortanden moeten even lang zijn en het snijvlak moet een haakse hoek maken met de zijrand van de tanden.