Hotspot bij de hond

 hotspotWat is een hotspot?

Een hotspot (pyotraumatische dermatitis) is een lokale huidontsteking die door de hond zelf veroorzaakt is. Dit kan door te bijten, likken of te krabben. Een hotspot kan in enkele uren ontstaan en breidt zich snel uit.

Hoe komt u hond aan een hotspot?

Uw hond heeft een bepaalde prikkel op een plek op zijn huid. Dit kan jeuk, pijn, of een klein wondje zijn. Deze prikkel kan ontstaan door bijvoorbeeld een vlooien- of tekenbeet, allergie, pijn aan gewrichten, oorpijn, overvolle anaalklieren e.d. Door het bijten, krabben of likken aan deze plek gaat de opperhuid kapot. Hierdoor kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken. Door deze ontsteking ontstaat er weer jeuk en pijn, waardoor uw hond weer meer gaat likken. Dit is een vicieuze cirkel die uiteindelijk leidt tot een vieze natte huidontsteking.

Hoe ziet een hotspot eruit?

Een rode, schrale natte plek met een groene schijn eroverheen. Vaak zit de vacht van uw hond vol met pus, en plakken de haren daar aan elkaar.  

Welke honden krijgen hotspots?

Eigenlijk kan elke hond een hotspot krijgen. Honden die veel last van de huid hebben of een hele dikke vacht hebben, hebben hier sneller last van.

Hoe behandelen wij een hotspot?hotspot onder oor

De plek van de hotspot wordt geschoren.

  • De plek wordt goed gewassen en ontsmet.
  • De hond krijgt als het nodig is een jeukremmende injectie.
  • Als de ontsteking erg is, krijgt de hond een antibiotica kuur mee naar huis.
  • Er wordt een zalf mee gegeven die de jeuk remt.
  • Soms krijgt de hond een kap mee zodat hij niet meer aan die plek kan gaan krabben en likken (dit ligt aan de plek van de hotspot).

Een hotspot is goed te behandelen. Wacht niet te lang als u denkt dat uw hond een hotspot heeft. Een hotspot breidt zich snel uit en kan heel vervelend en pijnlijk zijn voor uw hond.