Informatie voor uw kitten

Kitten infoVaccinaties

Een pasgeboren kitten heeft antistoffen van de moeder meegekregen. Na een aantal weken neemt de afweer van het kitten af. Ze moeten ingeënt worden om zelf weer afweerstoffen te maken.
Kittens worden gevaccineerd op de leeftijd van 9 en 12 weken. Beide keren worden ze gevaccineerd tegen katteziekte en niesziekte. Daarna worden ze op de leeftijd van 1 jaar gevaccineerd en dan elk jaar.

Naast deze basisvaccinaties zijn er nog 2 vaccinaties voor katten.

  • Bb enting:  Deze vaccinatie is tegen Bordetella bronchiseptica. Deze bacterie kan een oorzaak zijn van niesziekte bij de kat.  Deze vaccinatie is aan te raden en meestal verplicht wanneer ze naar een kattenpension gaan.
  • Rabiës vaccinatie: Dit is een vaccinatie tegen hondsdolheid. Deze is verplicht als u de grens over gaat met uw kat (net zoals een chip en een Europees paspoort). Bent u van plan om met uw kat naar het buitenland te gaan, vraag dan even de invoereisen van het betreffende land na. Dit kunt u ook zelf terug vinden op de website van het licg.

Ontwormen

Elke kitten wordt geboren met spoelwormen die ze via de moedermelk opnemen. Kittens moeten daarom een aantal keren achter elkaar ontwormd worden en wel op de volgende leeftijden:

3, 5, 7, 9, 12 weken en op 4, 5, 6 maanden.

Daarna is het verstandig om ze 4 x per jaar te blijven ontwormen (dus elke 3 maanden). Wormen zijn ook erg besmettelijk voor mensen.

Ontvlooien

Ontvlooien is belangrijk. Er zijn verschillende producten op de markt die niet allemaal even goed werken en die niet bij alle leeftijden en gewichten gebruikt mogen worden. Vraag bij ons na welke producten veilig zijn en je het beste kunt gebruiken.

Chippen

Een chip is een soort rijstkorrel met een nummer van 16 cijfers. Deze wordt in de nek onder de huid aangebracht. Dit chipnummer wordt met de gegevens van de kat en uw gegevens geregistreerd bij de databank. Wanneer de kat vermist is en gevonden wordt kan met een chipreader het chipnummer uitgelezen worden en bent u als eigenaar direct opgespoord. U moet er wel voor zorgen dat u alle adres- en telefoongegevens doorgeeft wanneer deze veranderen. Katten die de grens over gaan moeten verplicht gechipt zijn.

Voeding

U kunt uw kitten tot de leeftijd van 1 jaar voer voor kittens geven. Daarna kunt u overschakelen op voer voor volwassen katten en vanaf 6 jaar mag er overgeschakeld worden op voor voor senioren. Een wat oudere kat heeft minder behoefte aan eiwitten, waardoor het eiwitgehalte in dit voer wat lager is.

Het is het beste om uw kat voornamelijk brokjes te geven. Dit is het beste voor de tandjes. Zo nu en dan natvoer mag er wel bij.