Castratie van uw hond

Wat is castreren?

Bij een castratie worden de testikels operatief verwijderd. Het scrotum blijft gewoon zitten. Deze zal na een tijdje kleiner worden. De testikels produceren mannelijke hormonen. Deze hormonen kunnen voor de reu en de eigenaar voor problemen zorgen.

Waarom castreren?

Voordelen van castratie:

  • De hond zal vaak minder dominant worden naar mensen en andere honden toe. Overmatig en ongewenst seksueel gedrag zoals markeren en likken aan de penis zal meestal verdwijnen. Agressie naar andere honden toe kan niet altijd worden opgelost door castratie. Soms zal dit moet gebeuren in combinatie met gedragstherapie.
  • De hond zal onvruchtbaar worden.
  • Een voorhuidontsteking zal minder vaak voorkomen doordat de hond minder zal likken aan de penis en minder zal markeren.

Nadelen van castratie:

  • De hond kan dikker worden. De stofwisseling verandert na de castratie. Dit kan middels het aanpassen van de hoeveelheid voer onder controle worden gehouden. Ook bestaan er speciale voeders voor gecastreerde reuen.
  • De hond moet een operatie ondergaan. Dit betekent een narcose, wat altijd een zeker risico inhoudt.

Alternatief

Naast de operatieve methode, waarbij de testikels definitief verwijderd worden, bestaat er ook een chemische castratie. Dit gebeurt door middel van een implantaat (suprelorin) wat onder de huid ingebracht wordt. Dit implantaat heeft een werking van 6 tot 12 maanden en heeft het effect  van een castratie. De hond is in die tijd ook onvruchtbaar. Wanneer dit implantaat uitgewerkt is keert de vruchtbaarheid gewoon terug. Dit kan gebruikt worden wanneer een (dek-)reu een tijdje niet mag dekken of wanneer er toch nog twijfel is over castratie. Met deze chemische castratie kan eerst het effect ervan worden uitgetest.

Wanneer castreren?

Castratie kan vanaf 6 a 7 maanden leeftijd.Wanneer u een teefje in huis hebt en u geen ongewenste dekking wilt dan kan in overleg met de dierenarts besloten worden om al op jongere leeftijd te castreren.