Grasaren bij een hond

GrasarenElk voorjaar en zomer groeit het mooie hoge wilde gras weer. Helaas heeft dit gras een nadeel. Dit gras bevat grasaren.

Grasaren hebben een scherpe punt aan de voorkant en weerhaken verder naar achteren. De grasaren kunnen zich makkelijk vasthechten in een vacht. Vooral een lange vacht is hier geschikt voor. Via de vacht kunnen de grasaren dan door de huid van u huisdier dringen. Dit gebeurt meestal op plaatsen zoals tussen de tenen, in een oor of in het oog.
Als een grasaar in een oog of tussen de tenen zit dan reageert het lichaam erop met een ontstekingsreactie. U huisdier knijpt het oog dan dicht of gaat manken. In oren komen grasaren ook veel voor. Dit kunt u herkennen doordat u huisdier plotseling veel met het hoofd begint te schudden.

Grasaar in het oor:
Na de wandeling begint u hond plotseling enorm met zijn hoofd te schudden . Sommige honden reageren heel pijnlijk als u aan het oor grasaar-oogkomt. Het gevaar bestaat dat de grasaar dieper het oor in kruipt en het trommelvlies perforeert. Als er een grasaar in het oor zit moet deze verwijderd worden door de dierenarts.


Grasaar in oog:

Als u hond na het wandelen plotseling last heeft van een oog. Dat wil zeggen dat hij zijn oog dichtknijpt en met zijn poot er langs wilt wrijven. De kans is er dan dat er een zaadje of een stukje grasaar in zit. Dit zal verwijderd moeten worden door een dierenarts.

Grasaar tussen de tenen:
Als u hond plotseling mank gaat lopen tijdens de wandeling of vlak erna, of op een Grasaar in pootbepaalde plek gaat likken tussen de tenen dan is de kans dat er een grasaar in zit. Soms ziet u dan een klein gaatje. Helaas is het wel moeilijk om meteen een grasaar te zien zitten als deze echt in de huid zit. Vaak gaat dit ontsteken. Als er een grasaar in zit zal dit operatief verwijderd moeten worden door de dierenarts.

Grasaar op overige plekken:

Een grasaar kan op meerdere plekken voorkomen. Ook bijvoorbeeld in de neus. Dan zal de reactie daar op zijn dat u hond plotseling flink begint te niezen.

Hoe kunt u problemen met een grasaar voorkomen?

20150707_114533Vermijd de plekken waar het hoge gras staat. Ook al is dat heel moeilijk. Gaat u wandelen op plekken waar het gras hoog staat controleer uw hond dan bij thuiskomt op de meest gevoelige plekken.
Als u uw huisdier verdenkt van een grasaar maak dan direct een afspraak met de praktijk, want zoals u hierboven leest kunnen deze enorme schade aanbrengen.