Informatie voor uw nieuwe pup

Pup info

Proficiat met de aanschaf van uw puppy! Hierbij willen wij u wat meer informatie geven over de goede verzorging van uw hond.

Vaccinaties:

De pup heeft antistoffen meegekregen van de moeder. Na een aantal weken nemen deze antistoffen af en moet de pup gevaccineerd worden.
Pups worden in principe 3 x gevaccineerd. Dit gebeurt op de leeftijd van

  • 6 weken: Puppy vaccinatie
  • 9 weken: Parvo- lepto (kleine cocktail) + kennelhoest vaccinatie
  • 12 weken: Grote cocktail vaccinatie

De vaccinatie wordt daarna op de leeftijd van 1 jaar herhaald en daarna jaarlijks, waarbij de grote cocktail maar eens per 3 jaar wordt gegeven. Als de pup voor de vaccinatie komt wordt de algehele gezondheidsconditie nagekeken.

Naast de bovengenoemde basisvaccinaties zijn er nog twee vaccinaties:

  • Rabiës: Dit is de vaccinatie tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig.  Zodra u met de hond de grens overgaat is deze vaccinatie verplicht (net als een europees paspoort en een chip). In principe mogen pups gevaccineerd worden vanaf 12 weken. Bent u van plan om op vakantie te gaan en uw hond mee te nemen, vraag dan even bij de dierenarts na wat de invoereisen zijn.
  • Ziekte van Lyme: De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken. Met deze vaccinatie kunt u uw hond waarschijnlijk deels beschermen tegen deze ziekte. Tekenpreventie blijft echter de belangrijkste bescherming! Deze vaccinatie is in principe een jaar werkzaam (de eerste keer dat uw hond hiervoor gevaccineerd wordt moet deze wel twee keer met een maand tussentijd herhaald worden). Deze vaccinatie kan niet samen met de basisvaccinaties gegeven worden.

Ontwormen:

Elke pup heeft wormen. Deze krijgen ze van de moeder mee. Wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Het is belangrijk om regelmatig te ontwormen. Pups moeten op jonge leeftijd een aantal keer achter elkaar ontwormd worden. Dit gebeurt op de leeftijd van:

2 weken, 4 weken, 6 weken, 8 weken, 10 weken, en 12 weken, 4 maanden, 5 maanden en 6 maanden.  Daarna moet u de hond zijn hele leven lang 4 keer per jaar ontwormen (elke 3 maanden dus).

Ontvlooien:

Ontvlooien dient elke maand te gebeuren. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar (pipet, spray, tabletten). Let wel op! Niet elk product mag bij elke leeftijd en gewicht gebruikt worden. Het beste kunt u ons even om advies vragen welke producten geschikt zijn voor uw puppy.

Chippen:

Tegenwoordig is het verplicht om uw hond te laten chippen. Dit moet voor de leeftijd van 7 weken gebeuren (meestal is dat dus al bij de fokker gebeurd). De chip is een apparaatje in de vorm van een rijstkorrel die onder de huid wordt aangebracht. Deze blijft daar altijd zitten. De chip heeft een uniek nummer van 16 cijfers. Dit nummer wordt samen met uw gegevens in een databank geregistreerd. Wanneer uw hond vermist is en gevonden wordt kan men met een chipreader zijn chipnummer uitlezen en is de eigenaar direct gevonden. 

Voeding:

De pup krijgt tot de leeftijd van 1 jaar pupvoeding. Daarna kunnen ze voer krijgen voor volwassen honden tot de leeftijd van 6 jaar. Daarna kunt u overstappen op senior voeding. Het beste is om de hond brokken te eten te geven. Dit is het beste voor de tanden. Af een toe een beetje vlees erbij mag.

Tanden:

Vanaf de leeftijd van 3 maanden gaat de pup de tanden wisselen. U kunt merken dat hij dan op dingen gaat knagen. Om te voorkomen dat hij dingen in huis stuk maakt, kunt u bij de dierenwinkel speeltjes halen om op te knagen. Op 6 maanden leeftijd moeten in principe alle tanden gewisseld zijn. Op deze leeftijd maakt u een gratis afspraak voor het puppy-/ kitten vervolgconsult en wordt het gebit extra na gekeken.

Opvoeding:

Een jonge pup in huis vergt heel veel tijd en energie. De hond moet zindelijk worden, en goed gaan luisteren. Een puppy cursus is altijd leuk en leerzaam om te volgen. U kunt bij ons informeren naar verschillende cursussen. Het is belangrijk om thuis zelf te oefenen zoals bijvoorbeeld tanden laten kijken en tanden poetsen, oren laten kijken, de pootjes pakken (zodat later nageltjes geknipt kunnen worden), Kammen. Probeer ze te laten wennen aan al deze handelingen. Dat maakt de verzorging later gemakkelijker. De tijd die u er nu insteekt betaalt zich later terug!

Wij wensen u heel veel plezier met de opvoeding van u pup. Hopelijk blijft hij gezond en mag hij met veel plezier opgroeien.