Gebitsproblemen bij honden

gebit hondGebitsproblemen komen zeer veel voor bij honden. Ongeveer 80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen! Voor een goed herstel is vaak behandeling door de dierenarts nodig. In veel gevallen moet het gebit onder narcose worden schoongemaakt. Zonder behandeling kunnen gebitsproblemen leiden tot problemen. Denk hierbij niet alleen aan het verlies van tanden en kiezen, maar ook aan ontstekingen elders in het lichaam. Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door een goede gebitsverzorging en door het geven van gebitsverzorgende voeding en kauwproducten.

Wisselen

Bij de geboorte hebben pups geen tanden en kiezen. Het melkgebit komt in de tweede levensweek door. Het wisselen van de melktanden begint op ongeveer de leeftijd van 3 tot 3,5 maand waarbij het melkgebit wordt vervangen door het blijvende gebit. Soms verloopt het wisselen niet helemaal goed en blijven melktanden achter. Het is daarom verstandig het gebit van uw pup na het wisselen, rond de leeftijd van 6 tot 7 maanden, door de dierenarts te laten controleren. Wij bieden u een gratis puppy consult aan op de leeftijd van 6 -7 maanden. U kunt dan ook adviezen krijgen over de gebitsverzorging van uw huisdier. Het is belangrijk hier al op jonge leeftijd mee te beginnen.

Hoe ontstaan gebitsproblemen?

Gebit 1 tandsteen hoektand en beginnende tandvleesontstekingDe belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij honden is de vorming van tandplak en tandsteen. In tegenstelling tot bij de mens komen gaatjes veel minder voor bij honden. Parodontitis is de meest voorkomende tandaandoening bij honden. Bij deze ziekte worden tandvlees, tand en tandkas (het bot waar de tanden inzitten) aangetast door bacteriën in de bek welke afkomstig zijn uit tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees. Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van slechte adem, iets wat vaak optreedt bij gebitsproblemen.

Wanneer tandplak niet dagelijks wordt verwijderd, reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat al na 24 uur tandsteen. Zonder behandeling breidt de ontsteking zich verder uit onder het tandvlees en naar de gebitsondersteunende weefsels. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Ook kunnen vanuit de mondholte ontstekingen in het lichaam ontstaan.

Hoe herkent u gebitsproblemen?

Gebit 2 Veel tandtsteenGebitsproblemen kunnen leiden tot verschillende soorten klachten. In het begin zal uw hond nog geen klachten vertonen en vindt u bij controle van de mondholte geen afwijkingen omdat tandplak met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. De beginnende ontsteking kan een slechte adem veroorzaken. Dit is vaak het eerste symptoom dat u opmerkt.

Tandsteen veroorzaakt een geel-bruine aanslag op het oppervlak van de tanden en kiezen, die wel goed te herkennen is. Ontstoken tandvlees ziet er rood uit en bloedt snel bij aanraking. Als de hoeveelheid tandsteen en de ontstekingen in de bek zich verder uitbreiden kan het dier klachten krijgen zoals vermindering van de eetlust, het niet willen eten van hard voedsel, verandering in gedrag en overmatig kwijlen. Meestal echter heeft het baasje niet opgemerkt dat zijn of haar hond gebitsproblemen heeft. In een nog verder stadium wordt de slechte adem steeds opvallender. De tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en ontstekingen ergens anders in het lichaam doen ontstaan door verspreiding van de infectie vanuit de mondholte via de bloedbaan. Vooral vitale organen zoals de longen, het hart, de lever en de nieren kunnen hierbij aangetast worden, met alle gevolgen van dien.

De behandeling

Wanneer tandplak dagelijks verwijderd wordt, zal er geen tandsteen ontstaan. Als het dier eenmaal last heeft van tandsteen en/of ontstekingen in de bek, is een gebitsreinigende behandeling door de dierenarts nodig. Hiervoor zal de hond of kat onder narcose moeten. Tijdens deze ingreep worden tandplak en tandsteen verwijderd, de tanden en kiezen gepolijst en loszittende kiezen en tanden worden getrokken. Om herhaling van de gebitsproblemen te voorkomen, is het belangrijk het gebit na de gebitsreiniging goed schoon te houden, bij voorkeur door het poetsen van de tanden.

Hoe kunt u gebitsproblemen voorkomen

GEbit algemeen-poetsinstructie-hondDoor een goede, dagelijkse gebitsverzorging kan de vorming van tandplak en tandsteen grotendeels voorkomen worden. Het is belangrijk hiermee op jonge leeftijd te beginnen. De beste manier om tandplak en tandsteen tegen te gaan is het dagelijks poetsen van de tanden en kiezen. Daarnaast kunnen een speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit.

Denkt u dat uw hond gebitsproblemen heeft? Of wilt u meer informatie over gebitsverzorging en verzorgingsproducten? Neem dan contact met ons op. Voor meer informatie kunt u altijd bellen of een afspraak maken.