Vlooienbestrijding in de winter

Veel mensen denken dat in de winter geen vlooien aanwezig zijn en ze hun huisdier niet preventief hoeven te behandelen. Niets is minder waar. Onze winters zijn niet meer streng genoeg, en de vlooien en teken zijn sterker geworden. Als het vriest kan de vlo buiten niet overleven,  maar binnenshuis kunnen ze dit prima. Vlooien leven goed in een warme omgeving. Bij ons thuis staat in de winter lekker de verwarming aan. Een perfecte broedplaats dus.

De cyclus van de vlo

Een vlo brengt maar een korte tijd van zijn leven door op uw kat of hond. Dit is alleen om zijn voeding (het bloed van uw hond of kat) binnen te krijgen. De vlo legt honderden eitjes in uw huis neer.  Deze eitjes komen uit en worden een larve. Deze larven kunnen in hun cocon als vlo verder leven en wachten op hun eerste bloedmaaltijd. Doordat ze in deze cocon zitten kan dit tot 1 ½ jaar duren.

Waarom behandelen?

Natuurlijk kunnen vlooienbeten heel wat jeuk veroorzaken. Vooral bij dieren met een vlooienallergie. Deze kunnen de huid al snel door de jeuk helemaal kapot bijten. Bij jonge of verzwakte dieren kunnen veel vlooien leiden tot bloedarmoede.  Vlooien zijn de gastheer van de lintworm. Als uw huisdier vlooien heeft kunnen ze ook besmet raken met de lintworm.

Behandeling tegen vlooien

Er zijn verschillende manieren om vlooien tegen te gaan en te bestrijden. U kunt kiezen voor pipetjes, een band of tabletten. Als het een goed middel is en het strikt gebeurd kunt u voor uzelf en uw huisdieren een vervelende vlooienplaag voorkomen.