Sterilisatie van uw hond

Wat is steriliseren

Eigenlijk is het woord steriliseren een verkeerde benaming. Officieel heet het castreren. Bij de castratie van een teef worden beide eierstokken (ovaria) verwijderd. Bij jonge honden kan de baarmoeder, wanneer deze er volkomen normaal uitziet, blijven zitten. Bij dieren die ouder zijn is het aan te raden ook de baarmoeder te verwijderen. De baarmoeder kan op latere leeftijd nog voor problemen zorgen.

Waarom steriliseren?

Medisch gezien is het gezonder voor uw hond om haar te laten steriliseren.

Voordelen van sterilisatie:

  • De teef wordt onvruchtbaar. Ze wordt automatisch minder aantrekkelijk voor reuen en heeft geen last meer van hormoonschommelingen (waardoor o.a. schijndracht kan ontstaan) en loopsheden.
  • Geen kans meer op aandoeningen van de baarmoeder of eierstokken zoals een pyometra (baarmoederontsteking) of cysteuze eierstokken. Dit zijn aandoeningen die in vrij hoge mate voorkomen bij niet-gesteriliseerde oudere teven.
  • Als de hond op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt is de kans op ontwikkelen van melkkliertumoren verkleind.
  • Verminderde kans op suikerziekte op oudere leeftijd.

Nadelen van sterilisatie:

  • De hond kan dikker worden, omdat de stofwisseling verandert. Dit kan echter in de hand worden gehouden door de hoeveelheid voer aan te passen. Er bestaan ook voeders speciaal voor gesteriliseerde honden.
  • Incontinentie:  dit komt een enkele keer voor en komt door een tekort aan oestrogeen. Dit hormoon werkt in op receptoren in de blaassfincter. Dit probleem is in de meeste gevallen medicamenteus op te lossen.
  • Het gedrag kan veranderen. Sommige honden kunnen iets feller worden na een sterilisatie. Wanneer u hier als eigenaar goed op reageert hoeft dit geen probleem te vormen.
  • De vacht kan wat veranderen. Dit gebeurt voornamelijk bij grote, langharige rassen.
  • Narcoserisico

Wanneer steriliseren we?

Het beste is om vroeg te steriliseren. Het liefste voor of na de eerste loopsheid. Het preventieve karakter voor melkkliertumoren neemt nl. af na elke loopsheid en is aanwezig tot na de 3e loopsheid. De hond kan loops worden vanaf 6 – 7 maanden leeftijd. Dit is afhankelijk van het ras. Als de hond al eens loops is geweest dan is het het beste om 2 tot 3 maanden na het stoppen met vloeien te steriliseren. Dus tussen twee loopsheden in.