Wormen bij uw hond of kat


De meest voorkomende wormen:

De spoelworm

spoelwormSpoelwormen zijn lange elastiekvormige wormen. Ze kunnen tot 18 cm lang worden. Spoelwormen produceren veel eitjes. Doordat ze veel eitjes produceren zijn ze zeer besmettelijk voor andere dieren. Een hond of kat die met een enkele spoelworm besmet is scheidt veel eitjes uit. Deze komen via de ontlasting in de natuur terecht. Doordat andere dieren aan de ontlasting snuffelen, of zelfs opeten raken deze ook weer besmet. Ook als honden aan elkaars anus snuffelen kunnen ze besmet raken.

Bij pups en kittens:

Pups worden door de moeder al in de baarmoeder besmet met spoelwormen. Bij kittens gebeurt dit nog niet. Na de geboorte  worden pups en kittens door de moedermelk besmet. Daarom is het belangrijk om uw pup en kitten vaker te ontwormen omdat ze steeds weer besmet raken. Pups op de leeftijd van 2, 4, 6, 8, 10, 12 weken en 4, 5, 6 maanden. Kittens op de leeftijd van 3, 5, 7, 9, 12 weken en 4, 5, 6 maanden.

Vaak wordt een wormenbesmetting bij uw huisdier niet opgemerkt. Soms braakt of poept uw huisdier wormen uit. Dan weet u het zeker. Als dat niet gebeurt wil het niet zeggen dat uw huisdier geen wormen heeft. Ze leven in de darmen en kunnen naar de longen migreren. Dit kan maag darm klachten en hoesten veroorzaken. Bij een extreme wormbesmetting kan dit zelfs dodelijk zijn.

De eitjes die in de vacht terecht komen van uw huisdier zorgen ervoor dat dit ook besmettelijk is voor mensen.  

Lintworm

lintwormLintwormen leven in de darmen. Ze kunnen één cm  tot  één meter(!)  lang worden. De lintworm is een platte worm bestaande uit een kop en segmenten. Deze segmenten bevatten eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn. Deze kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. U kunt ze zien in de ontlasting en rond de anus. Het lijkt op een rijstkorreltje.

Een lintwormbesmetting kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Via vlooien ( de vlo is de gastheer van de lintworm).
  • Als uw kat muizen eet.
  • Via het ruiken aan de anus van andere dieren.
  • Via de ontlasting van andere dieren.

Doordat de segmenten veel eitjes bevatten en deze ook in de vacht van uw huisdier terecht komen, kunnen mensen ook besmet raken met lintworm. Kinderen die in een zandbak spelen waar een kat in gepoept heeft raken ook sneller besmet.

Hartworm

hartworm(1)Hartworm komt voornamelijk in Zuid-Europa voor. Men moet hier dus rekening mee houden als u met uw huisdier naar het buitenland reist. De hartworm wordt overgebracht via muggen. Hij is niet besmettelijk van dier op dier. Als uw huisdier besmet wordt door een mug  duurt het gemiddeld 7 maanden voordat de larven uitgroeien tot volwassen worm. De volwassen worm leeft in de bloedvaten en het hart van uw huisdier. Uw huisdier krijgt pas symptomen als de worm volwassen is. Vaak zijn er dan al veel wormen aanwezig in het hart en de bloedvaten. Als we deze gaan bestrijden kan dit heel gevaarlijk zijn. Dit kan hart en vaatproblemen veroorzaken. Het kan verstoppingen van de vaten veroorzaken door afstervende wormen. Hierdoor kan uw huisdier sterven. Preventief behandelen als u met uw huisdier naar het buitenland gaat is daarom zeer belangrijk.

Vossenlintworm

De vossenlintworm is een kleine worm die in de darmen leeft van vossen. Honden en katten kunnen drager zijn van deze worm. In de ontlasting van een vos, hond en kat zitten de eitjes van deze worm. Deze eitjes kunnen weer opgenomen worden door knaagdieren. Vossen, honden en katten kunnen zich hierdoor weer besmetten door een knaagdier op te eten.

Mensen kunnen zich ook besmetten met deze vossenlintworm. Voor mensen is dit heel gevaarlijk. De eitjes die een mens opneemt worden blaaswormen. Deze bevinden zich meestal in de lever. Deze blaasworm blijft groeien. Omdat hij langzaam groeit kunnen symptomen soms pas na enkelen jaren ontstaan. De verschijnselen kunnen zijn: buikpijn, kortademig, geelzucht en leverproblemen.

Behandeling tegen wormen

Het is belangrijk uw huisdier preventief te behandelen tegen wormen. Aangeraden wordt om dit vier keer per jaar te doen. Jaagt uw hond of vangt uw kat veel muizen is het zelfs aan te raden om dit elke maand te doen. Gaat u naar het buitenland met uw huisdier vraag dan in de praktijk na welke ontworming en preventieve behandeling u nodig heeft. Braakt, poept of ziet u wormen bij u huisdier, ontworm deze dan direct. Dit moet u dan na 2 weken nog eens herhalen.

wormencyclus-katHeeft u vragen of twijfelt u wanneer uw huisdier ontwormd moet worden, vraag het ons!Worm algemeen