Vlooien: wat moet ik doen??

vlo Als u een vlooienplaag in huis heeft is dit lastig te bestrijden. Dit komt omdat maar 5% van de cyclus van de vlo zich op uw huisdier bevindt. De overige 95% zit in de omgeving zoals:  in de mand, het vloerkleed, het tapijt, in de kieren van het laminaat. Vlooien planten zich razendsnel voort. 36 tot 48 uur na de eerste bloedmaaltijd kunnen vlooien al de eerste eitjes leggen. Een volwassen vlo kan tot 2000 eitjes in haar leven leggen. Deze eitjes komen dus in uw huis terecht. Daardoor is het niet genoeg om alleen uw huisdier te behandelen, maar moet ook de omgeving behandeld worden. Eitjes die vandaag in uw huis gelegd worden kunnen nog tot één jaar later uitkomen. Dit is afhankelijk van warmte, vochtigheid en trillingen.

Waarom behandelen?

Natuurlijk kunnen vlooienbeten heel wat jeuk veroorzaken. Vooral dieren met een vlooienallergie zijn hier erg gevoelig voor. Ze kunnen de huid al snel kapotbijten door de jeuk. Bij jonge of verzwakte dieren kunnen veel vlooien leiden tot bloedarmoede. Daarnaast zijn vlooien gastheer van de lintworm. Als uw huisdier vlooien heeft kunnen ze ook besmet raken met de lintworm.

Een vlooienplaag bestrijden:

  • Elke dag stofzuigen. De stofzuigerzak ook vervangen.
  • Een strikte vlooienbehandeling van al uw huisdieren. Afhankelijk van het product is dit maandelijks, 12 wekelijks of iedere 7 maanden.
  • Omgevingsspray elke 6 weken gebruiken.
  • Alles wassen wat u kunt wassen, zo heet mogelijk.

Hoe voorkomt u een vlooienplaag:

Behandel uw huisdieren het hele jaar door strikt.

De verschillende manieren van een preventieve vlooienbehandeling:vlo cyclus

  • Pipetten (o.a. Advantage, Advantix): deze worden tussen de schouderbladen op de huid gedruppeld en moeten elke maand herhaald worden.
  • Vlooienband (Seresto): Deze wordt om de nek gedaan. Let wel op: hij moet strak genoeg zitten. Er moeten tussen de band en de huid 2 vingers kunnen.
  • Tabletten (Bravecto): Deze worden als snoepje ingegeven. De werkzaamheid hiervan is 12 weken. Deze tabletten zijn alleen voor de hond. Voor de kat bestaat er een pipetvorm die even lang werkzaam is.

Behandel met een goed product dat niet verouderd is. Vraag altijd advies bij de dierenarts. Let op met pillen of pipetten van bv. kruidvat, action, aldi, e.d! Deze bevatten soms zelfs gevaarlijke stoffen.

De fabels over vlooien:

  • Mijn huisdier heeft geen vlooien want hij krabt zich niet:  Ze krijgen niet meteen altijd jeuk als ze vlooien hebben. Pas wanneer ze een vlooienallergie hebben dan gaan ze zich krabben. (of natuurlijk als ze heel veel vlooien hebben, dan kriebelt het wel)
  • In de winter behandel ik niet, dan zijn er geen vlooien meer: Onze winters zijn niet meer zo streng dat alle vlooien dood gaan. Binnen in huis is het lekker warm en planten de vlooien zich goed voort.
  • Katten die niet buiten komen krijgen geen vlooien: Uw kunt zelf vlooien mee het huis in nemen. Aan uw schoen neemt u eitjes mee. Loopt u langs een struik, aait u een ander dier. Die vlo lift graag mee naar huis.
  • Ik geef knoflook preventief, dus mijn hond kan geen vlooien krijgen. Helaas werkt dit niet zo. Vlooien zijn veel te sterk om tegen gehouden te worden door knoflook. Het is ook nooit bewezen dat dit werkt.
  • Een stukje vlooienband in de mand of de stofzuiger voorkomt dat ik vlooien in mijn huis krijg: Vlooienbanden werken door de wrijving met de huid van uw huisdier. Dus helaas werkt dit niet voor de stofzuiger.

Let wel op:
De vlo is de gastheer van de lintworm. Ontworm uw huisdier ook!

Een vlooienplaag kan lang aanhouden. Ben volhardend en behandel uw huisdier goed!

Voorkomen is beter dan genezen!